Szénégető, azaz Carbonara

A következő recept pedig:
Spaghetti alla carbonara, spaghetti szénégető módra
egy igazi olasz tészta


A magyarok rendszerint azt hiszik a carbonara szószban van tejszín, de FIGYELEM FIGYELEM EZ TÉVES!! Ez egy könnyű tojásos-húsos tészta. Az elkészítése pedig mindössze 15perc.

Hozzávalók: (4személyre)

- 4db tojás, az olaszoknál csak a sárgáját használják
- 100gramm pecorino vagy parmezán sajt
- 150gramm bacon/füstöletlen császárszalonna/olasz tokaszalonna
- 400gramm spagetti
- 1,5 evőkanál extra szűz olivaolaj
-  őrölt fekete bors
-  só

Elkészítés:

Első lépésben, felteszünk vizet forrni, egy csepp olajjal és sóval. Amint a víz forrni kezd beledobjuk a tésztát. Közben egy tálba felverjük a tojásokat egy csipet sóval, sok borssal és egy kevés sajttal. A szalonnát vágjuk csíkokra, és olajon pirítsuk meg egy nagy serpenyőben. Ha a tészta félkemény szűrjük le, de a leszűrt vizből tegyünk félre! Tegyük a tésztát a szalonnára, forgassuk össze. Vegyük le a tűzről, majd öntsük rá a tojást és egy keveset a főzővízből, aztán keverjük fél percig. Szórjuk rá a megmaradt sajtot és azonnal tálaljuk. Ízlés szerint lehet mér rá tenni őrölt fekete borsot.

                                



Egy kis érdekesség! Sokan úgy vélik, hogy az étel nevében a carbonara kifejezés az őrölt fekete borsra utal. Mivel a hagyományos receptben a durvára tört borssal meghintett tészta úgy nézett ki. mintha szénporral lenne megszórva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések