Indiai csoda: csípős keverék

Garam masala azaz csípős keverék, mely általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg és őrölt szerecsendió-virágából áll össze. Az alap garam masala kiegészülhet a következőkel: szezámmag, mák, kókuszdió, currylevél, cayenne-i bors, kurkuma, csillagánizs és fokhagyma.

Én most az alap garam masalát használom egy kevés plusz fokhagymasóval és cayenne-i borssal.



Garam masala csirke, újhagymával és kukoricás rizzsel
Hozzávalók:

- 2szál újhagyma
- 500gramm csirkemell
- 2 vagy 3 csapott evőkanál garam masala
- 2dl víz
- rizs (gyorsan főzhető, zacskózott)
- konzerv kukorica
- vaj
- olívaolaj
- só
- fehér és cayenne bors
- fokhagymasó
- szárított metélőhagyma
- bazsalikom levél a tálaláshoz

Elkészítés:

Első lépésben odateszünk vizet főni, egy csepp olajjal és sóval (hogy hamarabb felforrjon). Majd a szépen megtisztított csirkemellet felkockázzuk, és egy tálba elkeverem a felvágott csirkét az olívaolajjal, garam masalával, fokhagymasóval, borsokkal és kevés sóval. Ha a víz közbe felforrt kicsit lentebb veszem a hőfokot és beleteszem a rizst. Feldobhatjuk egy negyed leveskockával vagy egy csepp delikáttal is, de ez nem kötelező. Elkezdjük a fűszerezett húst kisütni egy serpenyőben, amint elkezd pirulni lassan részletekbe adagolom hozzá a vizet és ha kell még egy kis garam masalát, ráteszek egy fedőt és párolom. Felvágom a hagymát is és amikor a csirke már majdnem kész hozzádobom az újhagymát, onnantól már fedő nélkül pirítjuk tovább. Megszórjuk egy csipet szárított metélőhagymával is. Ha a rizs kész, leszűröm, egy másik serpenyőbe vajat olvasztok. Amint a vaj megolvadt hozzá adok 2 evőkanál kukoricát és a rizst, elkeverem, hogy lássam az arányokat, ha kell adok még hozzá kukoricát és kicsit párolom. Közbe figyelek a húsra is!! Ha kellően összeállt leveszem a tűzről, és tálalok is!

Tálalási javaslat:


   A tányér egyik oldalára a rizst, másikra a húst rakom, a tányér közepén ahol a hús és a rizs „találkozik” megszórom a metélőhagymával.
   Végezetül frissen tépett bazsalikom levelet teszek a közepére!





Illusztráció:








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések