Indiai csoda: csípős keverék
Garam masala azaz csípős keverék, mely általában:
fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes
feketebors, szegfűszeg és őrölt szerecsendió-virágából áll össze. Az alap garam
masala kiegészülhet a következőkel: szezámmag, mák, kókuszdió, currylevél,
cayenne-i bors, kurkuma, csillagánizs és fokhagyma.
Én most az alap garam masalát használom egy kevés
plusz fokhagymasóval és cayenne-i borssal.
Garam
masala csirke, újhagymával és kukoricás rizzsel
Hozzávalók:
- 2szál újhagyma
- 500gramm csirkemell
- 2 vagy 3 csapott evőkanál garam masala
- 2dl víz
- rizs (gyorsan főzhető, zacskózott)
- konzerv kukorica
- vaj
- olívaolaj
- só
- fehér és cayenne bors
- fokhagymasó
- szárított metélőhagyma
- bazsalikom levél a tálaláshoz
Elkészítés:
Első lépésben odateszünk vizet főni, egy csepp
olajjal és sóval (hogy hamarabb felforrjon). Majd a szépen megtisztított
csirkemellet felkockázzuk, és egy tálba elkeverem a felvágott csirkét az
olívaolajjal, garam masalával, fokhagymasóval, borsokkal és kevés sóval. Ha a
víz közbe felforrt kicsit lentebb veszem a hőfokot és beleteszem a rizst.
Feldobhatjuk egy negyed leveskockával vagy egy csepp delikáttal is, de ez nem
kötelező. Elkezdjük a fűszerezett húst kisütni egy serpenyőben, amint elkezd
pirulni lassan részletekbe adagolom hozzá a vizet és ha kell még egy kis garam
masalát, ráteszek egy fedőt és párolom. Felvágom a hagymát is és amikor a
csirke már majdnem kész hozzádobom az újhagymát, onnantól már fedő nélkül
pirítjuk tovább. Megszórjuk egy csipet szárított metélőhagymával is. Ha a rizs
kész, leszűröm, egy másik serpenyőbe vajat olvasztok. Amint a vaj megolvadt
hozzá adok 2 evőkanál kukoricát és a rizst, elkeverem, hogy lássam az
arányokat, ha kell adok még hozzá kukoricát és kicsit párolom. Közbe figyelek a
húsra is!! Ha kellően összeállt leveszem a tűzről, és tálalok is!
Tálalási javaslat:
•
A tányér egyik oldalára a rizst, másikra a húst
rakom, a tányér közepén ahol a hús és a rizs „találkozik” megszórom a
metélőhagymával.
•
Végezetül frissen tépett bazsalikom levelet teszek
a közepére!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése