Kétféleképpen..
Íme a vegák és a húsimádók fasírtja! Ebben a bejegyzésben szó lesz egy egybe fasírtról és egy tofu fasírtról. Először kísérleteztem tofuval és egyből kétfélét is használtam. Az egyik egy füstölt ízesítésű volt (Müllerben kapható) a másik pedig egy Jalapeno paprikás (Lidl-s változat). A tofutól először féltem, de igazából többféle képpen is fel lehet használni. Én pl még egy mini színes paprikás - szilvaparadicsomos lecsót is csináltam még belőle, aminek a felét tojásosan csináltam.
Hozzávalók:
Fasírt/vagdalt:
- 500g darált sertéshús
- 1 szál kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2db tojás
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3ek zsemlemorzsa
- 1db száraz chia magos rombusz (Aldi)
fűszerek ízlés szerinti mennyiségben:
só,bors,pirospaprika,fokhagyma granulátum, chili még egy kis petrezselyem.
Lilahagymalekvár:
- 3 vagy 4 fej közepes méretű lilahagyma
- 2ek ecet
- 3ek barnacukor
- 1ek fehérborecet (elhagyható)
- fehér bor vagy aszú ízlés szerint (aszúnál lehet kevesebb is a cukor)
- só
- bors
- petrezselyem
Sültkrumpli:
- 5 nagyobb szem burgonya
- kakukkfű
- só
- kevés bors
- 1ek olaj
- snidling
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Beáztatom a magvas rombuszt, közbe felaprítom a paprikát,hagymát,fokhagymát és petrezselymet. Egy tálba tesszük a darált húst fűszerezzük majd hozzáadjuk a felaprított hozzávalókat. Kinyomkodjuk a rombuszt és azt is a húshoz keverjük az enyhén felvert tojásokkal. Kézzel összegyúrjuk és ha lágy hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Egy tűzálló tálat valamilyen zsiradékkal kikenünk (lehet olaj, vaj esetleg zsír). Belehelyezzük a formába a húsmasszát és beleformázzuk, a tetejét is megkenjük olajjal. 180fokon addig sütjük még a teteje megpirul, akkor kivesszük és hagyjuk kihülni. Ha kihült szépen kijön a formából.
A burgonyát meghámozzuk nagyjából egyforma szeletekre vágjuk zsírpapírra tesszük megszórjuk a fűszerekkel meglocsoljuk az olajjal átforgatjuk majd a stütőben néha megmozgatva ropogósra sütjük. kb 200fokon, folyamatos ellenörzéssel!!
A lilahagymat felvágjuk tetszőleges formára/méretre, lassútűzön megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Ráöntjük a fehérbort vagy aszút, amint az alkohol elforrt hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, valamint a fűszereket folyamatos kóstolással beállítjuk az ízeket.
Snidlinggel megszórva tálaljuk!!

Egyben készült fasírt, házi sültkrumplival és lilahagymalekvárral
Hozzávalók:
Fasírt/vagdalt:
- 500g darált sertéshús
- 1 szál kápia paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2db tojás
- 1 csokor friss petrezselyem
- 3ek zsemlemorzsa
- 1db száraz chia magos rombusz (Aldi)
fűszerek ízlés szerinti mennyiségben:
só,bors,pirospaprika,fokhagyma granulátum, chili még egy kis petrezselyem.
Lilahagymalekvár:
- 3 vagy 4 fej közepes méretű lilahagyma
- 2ek ecet
- 3ek barnacukor
- 1ek fehérborecet (elhagyható)
- fehér bor vagy aszú ízlés szerint (aszúnál lehet kevesebb is a cukor)
- só
- bors
- petrezselyem
Sültkrumpli:
- 5 nagyobb szem burgonya
- kakukkfű
- só
- kevés bors
- 1ek olaj
- snidling
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Beáztatom a magvas rombuszt, közbe felaprítom a paprikát,hagymát,fokhagymát és petrezselymet. Egy tálba tesszük a darált húst fűszerezzük majd hozzáadjuk a felaprított hozzávalókat. Kinyomkodjuk a rombuszt és azt is a húshoz keverjük az enyhén felvert tojásokkal. Kézzel összegyúrjuk és ha lágy hozzáadjuk a zsemlemorzsát. Egy tűzálló tálat valamilyen zsiradékkal kikenünk (lehet olaj, vaj esetleg zsír). Belehelyezzük a formába a húsmasszát és beleformázzuk, a tetejét is megkenjük olajjal. 180fokon addig sütjük még a teteje megpirul, akkor kivesszük és hagyjuk kihülni. Ha kihült szépen kijön a formából.
A burgonyát meghámozzuk nagyjából egyforma szeletekre vágjuk zsírpapírra tesszük megszórjuk a fűszerekkel meglocsoljuk az olajjal átforgatjuk majd a stütőben néha megmozgatva ropogósra sütjük. kb 200fokon, folyamatos ellenörzéssel!!
A lilahagymat felvágjuk tetszőleges formára/méretre, lassútűzön megfonnyasztjuk egy kevés olajon. Ráöntjük a fehérbort vagy aszút, amint az alkohol elforrt hozzáadjuk az ecetet és a cukrot, valamint a fűszereket folyamatos kóstolással beállítjuk az ízeket.
Snidlinggel megszórva tálaljuk!!

Tofu fasírt salátával házi ajvarral
Hozzávalók:
Fasírt:
- Chilis tofu
- Füstölt tofu
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 reszelt sárgarépa
- zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- só
- bors
- örölt paprika
- friss bazsalikom
- csipet petrezselyem
Ajvar:
- 2db kápia paprika
- 1db hámozott konzerv paradicsom
- fokhagymasó
- só
- bors
- 2ek paradicsom sűrítmény
Saláta:
A salátához mindenki azt használ amit szeret!! Én fejessalátát, kukoricát, parmezánt használtám illetve raktam bele paprikát és paradicsomot is. Ízesítésnek: olíva olaj, só, bors, citromlé.
Elkészítés:
A kétféle tofut lefelezem és egy villával összetördelve összekeverem. Hozzáadom a felaprított fokhagymár, hagymát és reszelt répát, valamint a felvert tojást. Fűszerezem és összedolgozom a masszát, zsemlemorzsába forgatom és kókuszolajban kisütöm. Hagyom lecsepegni egy papírtörlőn.
A paprikákat felaprítom és kevés olajon megfonnyasztom, hozzáadom a konzerv paradicsomot majd fűszerezem. Összeőzöm majd ha kihűlt botmixerrel összedolgozom. Ha túl híg akkor afok hozzá a sűrítményből. (Ízlés szerint lehet hozzá tenni még egy kis lilahagymát is az elején.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése